Az idei tanévtől a Windows mellett a Novell nyílt forráskódú operációs rendszerét, az openSUSE-t is választhatják a diákok az informatikai érettségi feladatok megoldására. Egyéb Linuxot már évek óta választhatnak a Microsoft szoftvereit nem favorizálók.

A Novell bejelentése szerint az openSUSE a 2009/2010-es tanévtől szerepel az Oktatási Hivatal által kibocsátott szoftverlistán választható vizsgakörnyezetként.  A nyílt forráskodú operációs rendszer érettségi szoftvercsomag verziója a 2009-es őszi érettségi vizsgaidőszakban még csak a középszintű, a 2010-es tavaszi vizsgaidőszakban azonban már emelt szintű érettségi vizsga esetén is szerepel a választható szoftverek listáján. A Linux egyébként már több éve elérhető platform a Windows mellett az érettségizők számára, korábban azonban csak SuliX és az UHU Linux platformokon oldhatták meg a feladatot a vizsgázó nebulók. A szoftvercsomagokat az oktatási hivatal weboldaláról ingyenesen le lehet tölteni gyakorláshoz.

 Az informatikai érettségin a vizsgázóknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést, weblapkészítést, prezentációkészítést és grafikát. Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel is.

Forrás: origo.hu