Csaknem ötmillió új számítógépes vírus került ki az internetre az idei első fél évben, ami 60 százalékos növekedést jelent az előző év első feléhez képest.Csaknem ötmillió új számítógépes vírus került ki az internetre az idei első fél évben, ami 60 százalékos növekedést jelent az előző év első feléhez képest.security 265130 640

A statisztikák szerint ma egy számítógépet átlagosan 47,4 támadás ér félévente. Ezek 78 százaléka potenciálisan kéretlen programokhoz (PUP) kapcsolódik, a maradék pedig valódi kártevőkhöz, többségükben trójai vírusokhoz és reklámprogramokhoz. A PUP-ok többnyire kéretlenül, valamilyen más alkalmazással együtt települnek a számítógépekre, ráadásul nem is okoznak közvetlen kárt: a webes böngészést figyelik, kéretlen hirdetéseket jelenítenek meg, vagy adott weboldalakra térítik el a felhasználókat. Az úgynevezett trójai vírusok a legveszélyesebb kártevők, mivel azok olyan rosszindulatú programok, amelyek mást tesznek a háttérben, mint amit a felhasználóknak mutatnak. Kémkedésre adhatnak lehetőséget a támadóknak (hackereknek) és súlyos károkat okozhatnak a megfertőzött számítógépen tárolt fájlokban. A legtöbbször támadott platform továbbra is a Windows, méghozzá 99 százalékot meghaladó aránnyal - olvasható a vírusvédelemmel foglalkozó cég közleményében. 

A G Data statisztikája szerint a hírhedt zsarolóvírusok aránya még a 0,1 százalékot sem éri el a többi kártevő között, ennek ellenére ezek a fájlokat titkosító és váltságdíjat követelő kártevők világszerte dollármilliárdokban mérhető kárt okoztak az elmúlt években. A sajtó is kiemelten foglalkozott velük, aminek az oka, hogy míg a legtöbb kártevőt a csendes, háttérben történő működésre optimalizálják a készítői, a zsarolóvírusokat agresszív magatartásra tervezték.

Forrás: MTI.hu