A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált a SUSE OpenStack Cloud 5 (korábbi nevén: SUSE Cloud). A megoldás segítségével a vállalatok biztonságos és támogatott privátfelhő-környezeteket építhetnek ki, egyszerűen kihasználva az OpenStack előnyeit. Az OpenStack legújabb, Juno kiadására épülő SUSE OpenStack Cloud 5 integrálható a SUSE Linux Enterprise Server legutóbbi kiadásaival, illetve a vállalat nemrégiben bemutatott, szoftveralapú tárolási megoldásával, a SUSE Enterprise Storage rendszerrel. Emellett további fejlesztéseket tartalmaz a hálózati funkciók, a működési hatékonyság és a szolgáltatások üzembe helyezése terén.

„Egyre több vállalat ismeri fel a privát felhők előnyeit, amelyek a virtualizált környezetekhez képest alacsonyabb költségek mellett használhatók, a publikus felhőszolgáltatásokkal összevetve pedig nagyobb biztonságot és hatékonyságot kínálnak. A privát felhők kiépítésére alkalmas megoldások közül a nyílt forráskódú OpenStack kezdeményezés mögött áll a legszélesebb körű iparági támogatás, és a piaci elemzők is komoly jövőt jósolnak a platformnak. A Gartner egy nemrégiben megjelent elemzése szerint 2019-re az OpenStack elterjedtsége a tízszeresére nő a vállalatoknál a technológia kiforrottságának és a növekvő támogatói ökoszisztémának köszönhetően. A SUSE az OpenStack sokoldalú funkcióit továbbfejlesztve és vállalati szintű támogatással kiegészítve segíti a vállalatokat a felhőalapú környezetek kiépítésében” – foglalta össze Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője.

 

A SUSE OpenStack Cloud 5 az alábbi előnyöket és képességeket biztosítja az ügyfelek számára:


·    Továbbfejlesztett hálózati funkciók:
A megoldás kibővített hálózati funkcionalitást és támogatást kínál harmadik fél által fejlesztett OpenStack hálózati csatolókhoz. Elosztott virtuális routing használatát teszi lehetővé, aminek köszönhetően az egyes számítási fürtökön külön-külön, illetve klaszterenként is kezelhetők a routing feladatok. Az elosztott virtuális routing a SUSE OpenStack Cloud telepítésének részeként konfigurálható, ezáltal a megoldás jobb méretezhetőséget, teljesítményt és rendelkezésre állást biztosít.


·    Még hatékonyabb működés:
A SUSE OpenStack Cloud telepítési keretrendszerének legújabb fejlesztése lehetővé teszi, hogy a privát felhőn kívül futó szervereket zökkenőmentesen áthelyezzék a felhőkörnyezetbe. A megoldás emellett a naplógyűjtést és -keresést is központosítja, így egyszerűen áttekinthető képet nyújt a felhő működéséről, valamint az esetleges problémák megoldását is felgyorsítja.


·    Integráció egyéb SUSE termékekkel: A SUSE OpenStack Cloud 5 lehetővé teszi, hogy a felhőkörnyezeten belül virtualizációs hosztként használják a SUSE Linux Server 11 SP3 és 12 kiadását. A termék ezenkívül a nemrégiben bemutatott SUSE Enterprise Storage szoftveralapú tárolási megoldást is támogatja, továbbfejlesztett platformot kínálva az objektum-, blokk- és lemezkép-tárolásra a felhőkörnyezeten belül.


·    Szolgáltatások egyszerűbb üzembe helyezése:
Számos munkafolyamathoz van szükség további szolgáltatások futtatására, ezért az "as-a-service" modellben elérhető egységesítés leegyszerűsíti és felgyorsítja a telepítési folyamatokat, hiszen az ügyfeleknek nem kell külön felügyelniük és konfigurálniuk ezeket a szolgáltatásokat. A SUSE OpenStack Cloud 5 ezáltal megkönnyíti a kifejezetten fejlesztési, illetve big data elemzési célokra tervezett privát felhők kiépítését.

A SUSE OpenStack Cloud már elérhető. További információ: https://www.suse.com/products/suse-cloud/