A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet termékeit használja az erősáramú villamos szerelési anyagok kis- és nagykereskedelmével, illetve kivitelezési projektekkel foglalkozó Elektro Profi Kft. A vállalat teljes mértékben kihasználja a Novell Kisvállalati Csomagját, amely a biztos alapok mellett irodai programcsomagot, levelezőszoftvert és rendszerfelügyeleti megoldásokat egyaránt tartalmaz.

A vállalatcsoportot két külön tevékenységi körrel foglalkozó cég alkotja: az Elektro Profi Kereskedelmi Kft. villamos szerelési anyagok kis- és nagykereskedelmét bonyolítja az ország nyolc pontján, az Elektro Profi Vállalkozási Kft. pedig kivitelezési projekteket valósít meg. Az informatikai hátteret tekintve alapvetően a kis- és középvállalatoknál általános problémák és megoldások jellemzik a vállalatcsoportot. Összességében 150 felhasználó dolgozik a rendszerben, a szerverek száma és felépítése az utóbbi években kissé megváltozott a virtualizációnak köszönhetően. Az ország nyolc pontján megtalálható kereskedelmi üzletekben telephelyenként 3-6 munkaállomás üzemel, melyek megfelelő működéséről szintén a központ informatikai csapata gondoskodik távolról.

2010-ben több vonalon is szükségessé vált az informatikai infrastruktúra korszerűsítése: cserére szorultak a NetWare rendszerek és a munkaállomások egyaránt. A vállalat szakemberei a NetWare megoldásról a Novell által is támogatott irányvonalnak megfelelően a SUSE Linux ágra migrálták rendszereiket. Ezzel párhuzamosan az üzlethálózatban megtalálható munkaállomások modernizálása is megtörtént, ekkor vették használatba a Novell kisvállalati csomagjának több különböző komponensét is, amely minden, a kisvállalatok számára az informatikai infrastruktúra kiépítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges elemet tartalmaz.

ZENworks – zavartalan és hatékony rendszerfelügyelet
A Novell rendszerfelügyeleti megoldását az Elektro Profi informatikai szakemberei az újonnan beszerzett számítógépeken kezdték el használni, és azonnal meggyőződhettek arról, hogy megfelelően választottak.

“A ZENworks révén sikerült költséghatékonyan, rövid idő alatt megvalósítani az üzlethálózati munkaállomások felújítását. Nagy segítséget nyújt a leltározásban, pontos képet ad arról, milyen gépek üzemelnek a rendszerben, milyen hardver komponensekkel és milyen szoftverekkel felszerelve. Ennek eredményeképpen rendkívül hatékonyan tudtuk megtervezni és lebonyolítani a munkaállomások cseréjét” – mondta el Vas Zoltán, az Elektro Profi Kft. informatikai vezetője.

A vállalatnál régóta dolgoznak szerepkör alapú, sztenderd konfigurációkkal, ami költséghatékony és könnyen kézben tartható működést eredményez. A géppark frissítése során főként azonos típusú eszközöket vásároltak, ezért a ZENworks asztali lemezkép-készítési funkciója segítségével egyszerű volt a munkaállomások előkészítése.

A ZENworks termékeknek köszönhetően a bevezetés óta a távoli telephelyeken található eszközök karbantartása nem igényel helyszíni megjelenést az esetek jelentős részében, így a kiszállási költség és idő egyaránt megspórolható. A kiegészítő megoldásként elérhető ZENworks Patch Management funkció szintén nagymértékben megkönnyíti az Elektro Profi informatikai szakembereinek munkáját, ennek segítségével frissítik a legtöbb programot, beleértve a Novell és Microsoft megoldásokat, illetve Flash és Java technológiákat. A megoldás révén a korábban alkalmazott módszerekhez képest töredék idő alatt kioszthatók a frissítések, és egyúttal a rendszer monitorozásában, a munkaállomások naprakészségének feltérképezésében és nyilvántartásában is komoly segítség a Novell terméke az IT szakemberek számára.

LibreOffice – gazdag funkcionalitás, alacsony költségek
A vállalat munkatársai szerepkörtől függően használnak irodai programcsomagot. A hagyományosan Microsoft Office csomaggal dolgozó felhasználói munkakörökben, például a pénzügyi vagy üzletkötői területeken a zárt forráskódú megoldást használják, ahol azonban csak kisebb feladatokat végeznek a programcsomaggal, például ajánlatokat írnak, vagy szöveges dokumentumokat jelenítenek meg, ott OpenOffice-ra, illetve később LibreOffice-ra váltottak.

GroupWise – hosszú évek óta folyamatosan jól teljesít
A vállalatnál jelenleg a GroupWise 8-as változatát használják, a levelező szolgáltatás mellett a megoldás csoportmunka funkcióit, például a dokumentummegosztást vagy a verziókövetést is igénybe veszik. Továbbá hasznos a távoli postafiókok szinkronizálása is, különösen a szerelők és üzletkötők számára, akik ennek köszönhetően az anyagok birtokában tudnak részt venni a tárgyalásokon, irodán kívüli munkákon. A mobiltelefonos szinkronizálást is sokan veszik igénybe, a GroupWise azonnali üzenetküldő funkciója pedig a telephelyek közötti kommunikációt segíti elő és teszi egyszerűbbé.

SUSE Linux – betonbiztos alapok
A SUSE migráció a 2011-es év során kezdődött az Elektro Profinál. Xen alapon virtualizáltak, és a virtualizált alkalmazások mindegyike Novell alkalmazás volt. 2012 nyarára már két Xen alapú szerverük működik, ezeken hagyományos fájlkiszolgáló szolgáltatások futnak a korábban már említett megoldások mellett. Például a ZENworks szerver is itt üzemel, amiből egy szatelitet is működtetnek a több telephely miatt. Emellett egy internetes tárhelyként használt szervert is üzemeltetnek, amely egyfajta ftp szerverként szolgál a kinti fájlok elérésére. A virtualizált alkalmazások, megfelelő tervezés után, hatékonyan és jól megférnek egymás mellett, minimális erőforrás igénnyel.

“Működésünk során folyamatosan figyelembe kell vennünk, hogy büdzsénk egyre szűkösebb. A költségcsökkentés folyamatosan fontos tényező volt az utóbbi évek során, napjainkban azonban hónapról hónapra nő a jelentősége. A Novell termékek a költségcsökkentési törekvéseink során is nagy segítséget nyújtanak. A kisvállalati csomag rendkívül jól skálázható módon, magas színvonalú megoldásokkal szolgálja ki igényeinket. A Novelltől pedig minden szükséges információt megkapunk a termékekkel kapcsolatban a konzultációkon, az ügyfeleknek szóló rendezvényeken és egyéb csatornákon keresztül” – mondta el Vas Zoltán, az Elektro Profi Kft. informatikai vezetője.

Magyarországi Képviselet
A NetIQ, a Novell és a SUSE Magyarországi Képviselete a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt.A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatás-menedzsment terén. A Novell csoportmunka eszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszerfelügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhő alapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról.A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

Forrás: www.novell.com