Novell írta:
  • Az IBM a SUSE Linux Enterprise Serveren futó DeepQA szoftvert használja a Watson szuperszámítógépén, amely legyőzte a „Jeopardy” kvízműsor korábbi bajnokait
  • A legújabb mérési eredmények alapján a SUSE Linux Enterprise Server a leggyorsabb operációs rendszer az IBM POWER7 rendszereken, így egyértelmű választás volt a Watson IBM DeepQA szoftverének futtatásához is
  • A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit bemutató Top 500 listából 459 gép Linux operációs rendszert használ, a 10 legjobb gép közül pedig haton SUSE Linux Enterprise, vagy egy arra épülő operációs rendszer fut

Budapest, 2011. február 17. – A Watson – egy IBM által kifejlesztett szuperszámítógép – a „Jeopardy!” című, a magyarországi „Mindent vagy semmit” vetélkedőhöz hasonló televíziós kvízműsorban mutatta be képességeit a két korábbi bajnok, Ken Jennings és Brad Rutter ellen. Az összecsapás egy kétnapos bajnokság keretében zajlott, amelyet február 14. és 16. között sugároztak. A játék a Watson győzelmével zárult, az egymillió dolláros főnyereményt jótékony célra ajánlotta fel az IBM.

A több mint 200 millió, információkkal teli digitális oldalt tartalmazó, és több mint 80 teraflopos számítási teljesítményű digitális „aggyal” rendelkező Watson a mély analízis és a nagy feldolgozási sebesség kombinációját alkalmazta, így tudta értelmezni a régóta futó játékban alkalmazott, különféle asszociációs készségeket igénylő kérdéseket.

Az IBM SUSE Linux Enterprise Server 11 rendszeren futó DeepQA szoftvere, valamint a 10 rackszekrényt megtöltő IBM Power 750 kiszolgáló biztosította a „Jeopardy!” kvízműsor résztvevői ellen szükséges teljesítményt. A POWER7 platform jól ismert nagy teljesítményéről, jelentős kapacitásáról, és közel lineáris skálázhatóságáról. A legújabb SPEC mérési eredmények alapján a SUSE Linux Enterprise Server a leggyorsabb operációs rendszer az IBM POWER7 rendszereken, így egyértelmű választás volt a Watson IBM DeepQA szoftverének futtatásához is.

A Novell mérnökei 1993 óta jelentős mértékben hozzájárultak a Linux kernel és a kernellel kapcsolatos teljesítménynövelési technológiák fejlesztéséhez és finomhangolásához. A fejlett memóriakezelés, az új processzortámogatás, a többmagos processzorok esetében egyedülálló teljesítmény, a Native POSIX Thread Library (NPTL), valamint a fejlett többutas és I/O megoldások előnyeinek köszönhetően a SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszer a legjobb választás nagyteljesítményű számítógépes rendszerek számára.

Teljesítmény és skálázhatóság tekintetében is túlszárnyalja a konkurens rendszereket a nagyméretű kiszolgáló-telepítések, az ipari szabványoknak megfelelő blade és hagyományos kiszolgálók, közepes méretű rendszerek és csúcskategóriás mainframe rendszerek területén.

„Az, hogy Watson megjelent a Jeopardy! kvízműsorban, jelentős esemény a Linux történetében, és igazán fontos mérföldkő az IBM és a Novell 20 éves műszaki partneri kapcsolatában is” – mondta Markus Rex, a Novell nyílt forráskódú platformokra épülő megoldásokért felelős részlegének alelnöke és vezérigazgatója. „A SUSE Linux Enterprise platform nagy teljesítményét, kifinomultságát és sokoldalúságát bizonyítja az a tény is, hogy a Watson kitűnő eredménnyel tudta felvenni a versenyt az emberi ellenfelekkel.”

A Watson bemutatkozása a „Jeopardy!” kvízműsorban újabb bizonyíték arra, hogy milyen előnyökkel bírnak a Linux rendszerek nagyteljesítményű számítógépes környezetekben. Hosszú ideje a Linux-alapú operációs rendszereket tartják a legjobb megoldásnak a világ leggyorsabb és legösszetettebb számítógépes környezeteihez. A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit bemutató Top 500 listában szereplő rendszerek közül 459 Linux operációs rendszert használ, a 10 legjobb gép közül pedig haton SUSE Linux Enterprise, vagy egy arra épülő operációs rendszer fut.