A MonoDevelop segítségével egyetlen közös kóddal lehet létrehozni Linux, Mac OS X és Windows platformon egyaránt működő alkalmazásokat.

A Mono projekt, a Novell által támogatott nyílt forráskódú fejlesztési kezdeményezés projektvezetői bejelentették a MonoDevelop 2.0 verzióját, amely egy nyílt forráskódú integrált fejlesztési környezet a C# és más programozási nyelvekhez.

A fejlesztők rendelkezésére áll továbbá a Mono 2.4, a .NET fejlesztői keretrendszer nyílt forráskódú, többplatformos változata, amelyre a nemrég bejelentett SUSE Linux Enterprise Mono Extension is épül. A MonoDevelop megkönnyíti a fejlesztők számára a Visual Studio használatával készült .NET alkalmazások portolását Linux és Mac OS X rendszerekre, és segítségével minden eddiginél egyszerűbben lehet mind a három platformon működő alkalmazásokat létrehozni egyetlen közös kóddal.

„A Mono projekt lehetővé teszi, hogy a .NET alkalmazások fejleszthetők és telepíthetők legyenek Linuxon is, így a független szoftverfejlesztők és vállalati fejlesztők a Windows mellett más platformokat is elérhetnek” – mondta Miguel de Icaza, a Mono projekt vezetője, a Novell fejlesztési platformokért felelős alelnöke. „A Mono és a MonoDevelop legújabb verzióival tovább bővítjük a felhasználható eszközök tárházát és a keretrendszert. A jelenlegi kiadással elérhető szolgáltatások és funkciók lehetővé teszik a Linuxon fejlesztett és futtatott .NET alkalmazások számának növelését” – tette hozzá Icaza.

A MonoDevelop új eszközöket kínál a .NET-alkalmazások Linuxon végzett fejlesztéséhez

A MonoDevelop megkönnyíti a fejlesztők számára a Visual Studio használatával készült .NET alkalmazások portolását Linux és Mac OS X rendszerekre, és segítségével mind a három platformra készült alkalmazásokhoz csak egyetlen kódbázist kell fenntartani. A MonoDevelop ASP.NET szerkesztő támogatja a mesteroldalak és egyéni webes vezérlők használatát a fejlesztés során. A beépített hibakeresővel a fejlesztők már közvetlenül a fejlesztői környezeten meg tudják találni és meg is tudják oldani a kódbázisban felmerülő problémákat.

A Mono 2.4 zökkenőmentessé teszi a linuxos .NET-fejlesztést

A Mono 2.4 lehetővé teszi a szoftverfejlesztő cégek, illetve a független és vállalati fejlesztők számára a .NET ügyfél-kiszolgáló alkalmazások Linux alatti futtatását számos hardverarchitektúrán, beleértve a mainframe-eket is. A nemrég bemutatott SUSE Linux Enterprise Mono Extension segítségével a szoftverfejlesztők és ügyfelek teljes körű támogatást, biztonságot és frissítéseket kaphatnak, ha a Mono keretrendszert vállalati környezetben használják.

A Mono 2.4 új szolgáltatásai közé tartozik az új kódgeneráló motor, amely jelentős mértékben növeli a Mono keretrendszerben futó .NET-alkalmazások teljesítményét, illetve a teljes ahead-of-time (AOT) fordítás, amellyel a Mono-alapú alkalmazások új platformokon is megjelenhetnek, például Apple iPhone-on. Új funkciója továbbá, hogy .NET-en előre lefordított ASP.NET webhelyeket és alkalmazásokat üzemeltet. Ez csökkenti az indítási időt, illetve lehetővé teszi a független szoftverfejlesztők számára a webes alkalmazások forráskód nélküli terjesztését.

A MonoDevelop 2.0 és Mono 2.4 már elérhető és letölthető a www.mono-project.com/downloads weboldalról. A Mono projekttel kapcsolatban bővebb információ a www.mono-project.com weboldalon található.

Forrás: Novell Magyarország