A Microsoft és a Novell közös virtualizációs megoldást kínál a partnereken keresztül

  • A Dell és más értékesítési partnerek által támogatott megoldással a SUSE Linux Enterprise Server optimalizált vendégrendszerként fut a Windows Server 2008 Hyper-V rendszeren.

A Microsoft Corp. és a Novell Inc. bemutatja közös virtualizációs megoldását, amelyet a vegyes forráskódú környezetet használó ügyfelek számára optimalizáltak. A közös ajánlat tartalmazza a Novell® SUSE® Linux Enterprise Server rendszerét, amelyet úgy állítottak be, hogy optimalizált vendégrendszerként fusson a Windows Server 2008 Hyper-V operációs rendszeren. Az ajánlatot a két vállalat partnerei is támogatják, például a Dell Inc., aki a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található közös együttműködési laborban fogja tesztelni és értékelni a Microsoft és a Novell közös megoldását. Az ajánlat az első olyan átfogó, teljes mértékben támogatott és optimalizált virtualizációs megoldás, amely a Windows és Linux* környezet közötti átjárhatóságot teszi lehetővé az ügyfeleknek.

Az új ajánlati csomag jelentős előrelépést jelent a Microsoft és a Novell közti együttműködés és annak üzleti modellje szempontjából. Az együttműködési megállapodást 2006 novemberében jelentették be, és célja a SUSE Linux Enterprise és a Microsoft Windows közötti zökkenőmentes együttműködés, így a nyílt és zárt forráskódú szoftverek közti szakadék áthidalása. Ez az első olyan virtualizációs megoldás, amelyet a két vállalat együtt fejlesztett a közös együttműködési laborban. A termék virtuális számítógép-adaptereket tartalmaz, amelyekkel a SUSE Linux Enterprise Server optimalizált vendégrendszerként futhat a Windows Server 2008 Hyper-V rendszeren, így optimális teljesítményt nyújthat.

„A Microsoft és a Novell közti együttműködést úgy alakítottuk ki, hogy megfeleljen partnereink és ügyfeleink informatikai igényeinek, és olyan megoldásokat szállítsunk, amelyek támogatják ügyfeleink vegyes forráskódú környezetét” – mondta Bob Kelly, a Microsoft kiszolgálók és eszközök üzletágának kiszolgáló-infrastruktúrák értékesítésével foglalkozó alelnöke. „A Microsoft által kifejlesztett hypervisort használó, vegyes forráskódú környezettel rendelkező ügyfeleink számára ez a virtualizációs megoldás a választás lehetőségét biztosítja. Emellett a Novellel való együttműködés révén azok a partnerek is egyszerűen megkezdhetik a fejlesztést, akiknek többplatformos hypervisor megoldásra van szükségük” – tette hozzá Kelly.

Az új ajánlat mögött több mint 18 hónapnyi technológiai együttműködés áll. A közös munka célja, hogy a Microsoft és a Novell kielégíthesse azon ügyfelei igényeit, akik egy kiváló teljesítményű, egyszerűen telepíthető, ellenőrzött és támogatott virtualizációs megoldást szeretnének. A közösen létrehozott megoldást teljes mértékben támogatja a Microsoft, a Novell és a programban részt vevő értékesítési partnerek, többek között a Dell, az Insight, a New York-i Computer Integrated Services Company (CIS), a Continental Resources Inc., a Total Tec Systems Inc. és a 21Vianet. A Dell az egyetlen jelentős rendszerszállító, aki részt vesz a programban, és webhelyén, a http://www.dell.com/novell címen a Dell PowerEdge blade kiszolgálókon és rackbe szerelhető rendszereken végzett érvényesítéssel kapcsolatos frissített referenciainformációkat tesz közzé.

„A virtualizáció radikálisan leegyszerűsíti az informatikai rendszereket, nagyobb rugalmasságot biztosít és lehetővé teszi, hogy ügyfeleink a karbantartás helyett az innovációra fordítsák erőforrásaikat” – mondta Rick Becker, a Dell Product Group szoftverekért és megoldásokért felelős alelnöke. „A Microsoft és a Novell új, közös fejlesztésének támogatásával egy optimalizált, gyorsan és egyszerűen telepíthető megoldást biztosíthatunk a Linux és Windows környezetet működtető ügyfeleinknek” – tette hozzá Becker.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Microsofttal és értékesítési partnereinkkel együtt bemutathatjuk ezt az új virtualizációs megoldást, amely kiváló példa a folyamatos technológiai és üzleti együttműködésre” – mondta Roger Levy, a Novell alelnöke és nyílt forráskódú platformokért felelős részlegének vezérigazgatója. „Együtt olyan drasztikus költségcsökkentési és üzletfejlesztési lehetőségeket kínálunk ügyfeleinknek, amelyekkel kihasználhatják a SUSE Linux Enterprise Server páratlan előnyeit a Hyper-V vendégrendszereként. A Novell - a kiszolgálóvirtualizáció-érvényesítési program egyik alapító tagja - szorosan együttműködött a Microsoft szakembereivel a különböző virtualizációs megoldásokon, így a SUSE Linux Enterprise Server teljes mértékben támogatott és optimalizált operációs rendszerként futhat a Windows Server 2008 Hyper-V alatt” – tette hozzá Levy.

„A Novell és a Microsoft közös virtualizációs megoldása ismét bizonyítja, hogy a két vállalat képes beváltani és be is váltja együttműködési ígéreteit. Az ajánlati csomag egyértelműen kedvező az értékesítési partnerek számára, akik így egy teljes mértékben támogatott és optimalizált virtualizációs megoldást kínálhatnak a vegyes forráskódú, Linux és Windows környezetet egyaránt üzemeltető ügyfeleiknek” – mondta Janet Waxman, az IDC hardverértékesítésekkel és partnerkapcsolati együttműködésekkel foglalkozó alelnöke.

A 2006 novemberében megkötött Microsoft-Novell megállapodás a technológiai együttműködés négy területét jelölte meg: virtualizáció, szabványalapú rendszerfelügyelet, személyazonosság-kezelés és dokumentumformátumok kompatibilitása. Azóta a két vállalat három másik területen is bejelentette együttműködését: a Moonlight multimédiás rendszer, a hátrányos helyzetűek támogatására kifejlesztett keretrendszer és egy új SUSE Linux Enterprise Server rendszerhez optimalizált a Microsoft System Center modul révén. A Microsoft System Center felhasználók az új Linux Enterprise Server rendszerfelügyeleti csomag segítségével, egyetlen eszközzel kezelhetik fizikai és virtuális, Windows és Linux környezeteiket.

A Microsoft–Novell megállapodásról bővebben: http://www.moreinterop.com.