Az openSUSE Build Service 1.0 verziója támogatja a közösségi fejlesztést

  • Az openSUSE Build Service használatával sokkal áttekinthetőbbé válik az openSUSE Linux disztribúció fejlesztése, így a közösség gyorsan és hatékonyan fejlesztheti a disztribúciót, és többen vehetnek részt a projektben

Az openSUSE, a Novell által finanszírozott közösségi Linux disztribúció világméretű projektje fontos mérföldkőhöz ért, mivel az openSUSE Build Service 1.0 megkönnyíti a fejlesztőknek az openSUSE-disztribúcióhoz – például a kódokhoz, a dokumentációhoz, a grafikához és a fordításokhoz – történő hozzájárulást. A Build Service első jelentősebb kiadása közvetlen hozzáférést biztosít a fejlesztőknek az openSUSE Linux-disztribúció kódtáraihoz, és így zökkenőmentesebbé válik a kódokon végzett munka.

„Nagyon izgatott vagyok az openSUSE Build Service 1.0 kiadása miatt” – mondta Adrian Schröter, az openSUSE Build Service projektvezetője. „A Build Service használatával sokkal áttekinthetőbbé válik az openSUSE fejlesztése, mert a közösség gyorsan és hatékonyan fejlesztheti a disztribúciót, és többen vehetnek részt a projektben” – tette hozzá Schröter.

Az openSUSE Build Service a kezdetektől fogva egy olyan egyedülálló csoportmunka rendszert kínál, amelyben a fejlesztőcsapatok szorosan együttműködhetnek a Linux termékeken és megoldáscsomagokon. Ez a kiadás amellett, hogy lehetővé teszi a nagyobb projektek kiszolgálását, a hatókör bővülésével az egész openSUSE kiadás elkészítésére használható.

„Az openSUSE Build Service segítségével a felhasználók aktívabban részt vehetnek a csomagolási folyamatban” – mondta Amilcar do Carmo Lucas, a KDevelop csapat csomagolással foglalkozó tagja. „Az új verzió lehetővé teszi, hogy a felhasználók és a programozók is kijavíthassák a folyamatban később megjelenő hibákat, ami tovább gyorsítja a hibajavítást és az új szolgáltatások eljuttatását a nagyközönségnek” – tette hozzá Lucas.

A közösségi hozzájárulás leegyszerűsítése

A fejlesztői hozzájárulás megkönnyítésével a Build Service áttekinthetővé teszi a fejlesztési folyamatot, így a közösség könnyebben járulhat hozzá az openSUSE fejlesztéséhez. Az openSUSE Build Service az egyetlen fejlesztési szolgáltatás, amely lehetővé teszi több Linux-disztribúció csomagjának létrehozását és karbantartását, beleértve az openSUSE, a Novell SUSE Linux Enterprise, a CentOS, a Debian, a Fedora, a Mandriva, a Red Hat és az Ubuntu rendszereket. Az openSUSE Build Service megkönnyíti a disztribúcióktól független projektekben a több Linux-disztribúcióhoz készülő új kiadások csomagolását, emellett az új szoftverkiadásokat is elérhetővé teszi a régebbi Linux-disztribúciókhoz.

„Az openSUSE Build Service segítségével az Open-Xchangehez hasonló független szoftverszállítók könnyebben és hatékonyabban vehetik fel termékválasztékukba a Linux termékeket, hiszen egyszeri munkával az összes disztribúcióhoz fejleszthetnek és csomagolhatnak alkalmazásokat” – mondta Juergen Geck, az Open-Xchange műszaki igazgatója. „Most elég egyszer konfigurálni egy csomagot, amely azután automatikusan reprodukálható és tesztelhető. Az openSUSE segítségével tesztelt, azonnal futtatható buildek hozhatóak létre automatikusan minden Linux platformhoz” – tette hozzá Geck.

A Build Service új szolgáltatásai többek között:

  • Egyszerű csomagkeresés – Bárki hozzáférhet a csomagok munkapéldányaihoz, ha azt a hivatalos csomagoló alkalmazás vagy csapat elérhetővé tette. A fejlesztők módosításokat is kezdeményezhetnek a munkapéldányon.

  • Értesítések – Egy változtatási kezdeményezéseket kezelő és értesítő rendszer lehetővé teszi, hogy a közreműködők kérvényezzék javasolt módosításaik érvényesítését a projektben.

  • Erősebb minőségbiztosítás – A minőségbiztosítás a hozzájárulások összevonása előtt történik. A javasolt változásokat tartalmazó tesztverzióhoz mindenki hozzáférhet.

  • Jobb termékváltozat-kezelés – Egyszerűen összeállíthatók a csomagváltozatok. A változat felépítése megegyezik az eredeti csomagéval, azonban tartalmazhat módosításokat.

  • Jobb forráskezelés – Már megtarthatók az egyes termékváltozatok, és a módosítások a teljes példány létrehozása nélkül tárolhatók. Így egyszerűbb fenntartani a funkciókat a csomag legújabb példányában. A Build Service automatikusan, a változtatásokkal együtt építi fel a legújabb csomagokat.

A fejlesztők számára készült új szolgáltatások nagy része elérhető a webes felületről a www.opensuse.org weboldalról, a további szolgáltatások pedig az openSUSE Build Service klienseken keresztül érhetők el. Az openSUSE Build Service csapata kisebb fejlesztéseket és javításokat is végzett, hogy a rendszer skálázhatóbb és használhatóbb legyen.

„Az openSUSE Build Service csapata fantasztikus munkát végzett” – mondta Joe "Zonker" Brockmeier, az openSUSE közösség igazgatója. „Lefektették az alapokat, amelyek segítségével az openSUSE közösség hatékonyabban működhet együtt” – tett hozzá Brockmeier.

Elérhetőség

Az openSUSE Build Service 1.0 az összes funkciójával elkészült. A fejlesztő csapat várja a visszajelzéseket, amelyek ezentúl az openSUSE-disztribúciókon végzett munka hivatalos eszközei lesznek. Az openSUSE projektről, az openSUSE Build Service 1.0 alkalmazásról és a fejlesztésben való részvételről bővebb információt a www.opensuse.org weboldalon talál.

(forrás: novel.hu)